Bu gün sizlerle bence inanılmaz bir lezzet olan Kırmızı Kadife Kek (Red Velvet Cake ) 'in tarifini paylaşmak istiyorum. Bu benim vazgeçilmez tariflerimden. ilk başta biraz karışıkmış gibi duruyor tarif ancak bir cesaret yaparım ben bunu dediğiniz ve başladığınız an herşey yerine oturuyor ve bu cesaretiniz mükafatlanıyor :) Tabi benim gibi kilo almaya müsait arkadaşlara pekte sık yapmalarını önermem :)
Yemek kime nasip olduysa pek beğendi tarif istedi ama ben bu tarifi 3-4 farklı tariften yapıyordum o anda tarif isteyenlere yazdrımak zor oluyordu ve en sonunda ısrarlara dayanamadım ve tarifi tek tarife dönüştürdüm birde tabi tarif vermek istemiyor tarzı söylenmelere yer vermemek adına. Herkes görebilsin diye burada sizlerle paylaşmak istedim...
Ben genelde bir şey pişirirken hikayesini araştırmayı çok severim yalnız bu Amerika'nın meşhur keki olduğu için kaynakların çoğu İngilizce,fakat Genel kanı büyük buhran sonucu fakirleşen halk ellerindekilerle yetinmeye çalışıyordu ve mutfakta minimum malzeme ile maksimum lezzeti arayan ev kadını bu lezzetli keki (tabi o zaman gıda boyası yerine pancar kullanılıyordu ) bizlere kazandırmış. Neyse lafı uzatmayalım ve tarife geçelim buyrun efendim :)
Kırmızı Kadife Kek (Red Velvet Cake)
Butter milk: Malesef ülkemizde bulunmadığından bunu kendimiz yapıyoruz.
1,5 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı elma sirkesi
(süt oda sıcaklığından çok az daha ılık olmalı çok sıcak olunca kesiliyor sirke oda sıcaklığında olacak)
Kek için :
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat (sakın tepeleme koymayın kek acımtırak olur silme kaşık olsun)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kırmızı gıda boyası ( küçük kavanozlarda satılıyor küçük dediğime bakmayın sizi baya idare eder, 4-5 tl gibi bir fiyatı var)
1,5 tatlı kaşığı toz kakao (silme kaşık)
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 tutam tuz
Krema: (krema çırpıldıktan sonra 15-20 dk dolapta beklemeli)
500 gr labne
50 gr tereyağı
30 gr. (1,5 yemek kaşığı) krem şanti
2 çay bardağı pudra şekeri (isterseniz sadece krem şanti de kullanabilirsiniz)
Yapılışı:
Butter milk bir kenarda 10 dk beklesin.
-Şeker ve yumurta beyazlayana kadar çırpılsın (her kekin temel kuralı budur unutmayın) 4-5 dk
-Sonra içine sıvıyağ , butter milk (özel karışımımız) ve sirkeyi koyup yeniden karıştıralım 1-2 dk
-Ayrı bir yerde elediğimiz un,kakao, gıda boyası, kabartma tozu, vanilya, karbonat, ve tuzu sıvı karışıma ekleyip yavaş yavaş spatulayla karıştıralım .
-22 cm lik bir kalıp kullanabilirsiniz ayrıca fırına verirken altına metal folyo sararsanız tabanın yanmasını engellersiniz, kek uzun süre fırında kaldığı için hafif yanmaların önüne geçemeye biliyorsunuz.
-Önceden ısıtılmış 175 derece fırına kekimizi koyalım ve kesinlikle 50 dk dan önce kapağı açmayalım.
- Fırına göre pişirme süresi değişir ancak yaklaşık 1 saatte pişmekte kekimiz.
-Kekimiz soğuduktan sonra 3 e bölerek üzerine kremamızı eşit şekilde dağıtalım üst süslemeside sizin yaratıcılığınıza ve zevkinize kalmış.
Ben görevimi yerine getirdim umarım beğenirsiniz...
Evet size kolay gelsin ve afiyet olsun.
Ben yedim kırmızı kekten müthişdi ve ayrıca çok değişik bir lezzeti vardı ellerine sağlık süperi...:))
YanıtlaSilBu gida biyasi soylentileri yuzunden kirmizi renkli pasta yazamaz olduk. http://www.helalplatform.com/peki-karmin-cochineal-bocegi-nedir.html
SilSuradaki yaziyi okiduktan sonra igrendim artik kirmizi renkli pasta falan hic yapmiyorum ama sonra bu rengin pancar koku kirmizisindan elde edildigini de ogrendim. Bu yolla elde edilen gida boyasini nerden bulabiliriz bilgisi olan var mi
Elinize sağlık :) Aynı tarifi cupcake olarak da yapabilir miyiz?
YanıtlaSilEvet tabiki. Cupcake olarakta cok guzel oluyor ayni kremayla uzerini susleyebilirsiniz afiyet olsun...
YanıtlaSilkeki yaptım fırına attım umarım becerebilmişimdir hediye gidicek çünki :) tarif için teşekkürler.
YanıtlaSilUmarim olmustur ve afiyetle yenmistir...
Silamerikan cup ölçüleri değil di mi bunlar
YanıtlaSilgeç kalınmış bir cevap farkındayım ama tamamen türk ölçüleri :))
Silamerikan cup ölçüleri değil di mi bunlar
YanıtlaSilkrem şanti yerine sadece pudra şekeri koysak olur mu bir de gıda boyası toz mu olacak?
YanıtlaSilkremşanti kıvam verdiği için krema çok fazla sıvı olacak ve pastanın üzerinde durmayacaktır...
Silkeki yaptım şu an fırında ama kremanın nasıl yaılacağını bilmiyorum yardım edebilir misiniz :(
YanıtlaSilGıda boyası yerine vişne koysam olur mu
YanıtlaSilmerhaba vişne hem tadını değiştirecek hemde istenen rendi vermeyecektir ama tabi eskiden pancar haşlayıp suyunu koyarak kırmızı renk elde ederlermiş kırmızı lahanada eaynı etkiyi yaratabilir ama bu durumdada sıvı öçek sorunu yaşarsınız.
Silyağ miktarı fazla değil mi? kekin basılmasına ve ağırlaşmasına neden olmaz mı?
YanıtlaSilMerhaba Seda hanım . Yağ miktarı fazla değil bu keki herzaman bu tarifle hazırlıyorum kekin daha ıslak bir yapıda olmasını sağlıyor aksine. Denerseniz göreceksiniz.
YanıtlaSilBen tarifi birebir uyguladim, benim daha onceden yaptigim red velvet tarifinde kefir olmasi ve evimde kefir bulunmamasi sebebiyle gelin gorun ki ortasi çöktü. Bence gercekten yagi biraz daha az koyulursa cok basarili olabilir. Bir de kabarmadi oyle abartilacak kadar, nerde yanlis yaptimsam.
YanıtlaSilGayet boş geçen tatilimde mutfağa girmeye karar vermiştim. O site senin bu site benim tarifler ararken blogunu keşfettim. Hızır gibi yetiştin. Tariflerini alıyorum bakalım benim acemi şefliğimden bir şeyler çıkacak mı? :) Tarif için teşekkürler. :)
YanıtlaSilElma sirkesi yerine üzüm sirkesi olur mu ?
YanıtlaSilkarbonat yerine 1 paket daha kabartma tozu koysak olur mu ?
YanıtlaSilyağla alakası yok.orijinal tarifinde de aynı..ben yaptım benzer bir tarifle ama kremayı sıcakken sğrdüğüm için ıslak kek gibi oldu.emeğim boşa gitti.Ama güzel bir kek ve tarif iyi
YanıtlaSilKarbonat kullanmasakta olur mu
YanıtlaSilSıvı gıda boyası bulamadığım için toz aldım olur mu olursa nasıl kullanmalıyım
YanıtlaSilTabiki olur 1 cay kasigi toz gida boyasi koyabilirsiniz. Afiyet olsun
SilOncelikle elinize saglik, pasta çok iştah açıcı görünüyor, size bir sorum olacaktı; bu keki yaptığım berhangi bir yaşpastada pandispanya yerine kullanabilir miyim? Sorun olacagini sanmiyorum ancak yine de işi bilene sormak lazim diye dusundüm
YanıtlaSilKullanabilirsiniz tabiki. Hemde cok lezzetli olacaktir. Tamamen siİn yaraticiliginiza kalmis suslemesi. Ancak sekerhamurlu bir pasta icin uygun olmaz cunku cok islak ve yunusak bir kek. Seker gamurunu eritecek yada isgendigi gibi gorunmeyecektir. Afiyet olsun ☺️
Sil